Lenteschool

De lenteschool (en zomerschool) van Onderwijshelden zorgt ervoor dat leerlingen in de mei- of zomervakantie worden bijgespijkerd in één of meerdere vakken waarop ze dreigen te blijven zitten. We geven al lente- en zomerscholen sinds de subsidie aan alle scholen is vrijgegeven. Naast het vakinhoudelijke deel willen we echter ook de kans vergroten dat het resultaat van de lente- en zomerschool duurzamer is dan enkel een betere prestatie voor dat vak. Om dat mogelijk te maken bieden we een ontwikkelingsprogramma aan, waarbij we de vakspecifieke kennis koppelen aan een programma dat is gericht op ‘leren leren’ en ‘leren plannen’. We werken hierin samen met Remind. Lees hieronder meer over wat wij bieden.

“Ik vind het fijn om mijn kennis en enthousiasme over te brengen op de leerlingen.”

– Maarten, Vakinhoudelijk begeleider scheikunde bij de Lente- en Zomerschool

Waarom onze Lente- of Zomerschool?

we combineren uitstekende vakinhoudelijke begeleiding met persoonlijke ontwikkeling voor een duurzaam resultaat

De beste begeleiders

Doordat we met Onderwijshelden jarenlange ervaring hebben met leerlingbegeleiding op verschillende niveaus, hebben we niet alleen ontzettend veel kennis opgedaan, maar beschikken we ook over een grote poule aan vakbekwame en inspirerende mensen.

 

Duurzaam resultaat: persoonlijk ontwikkelingsprogramma

Omdat wij geloven dat leren meer behelst dan alleen stampen en oefenen, bieden we de leerlingen op onze zomerschool ook een persoonlijk ontwikkelingsprogramma aan. In dat programma kijken we in samenwerking met Remind niet alleen naar hoe de leerlingen beter kunnen worden in leren, maar ook in plannen. Daarnaast besteden we ook de nodige aandacht aan het uitdagen van de leerlingen tot verbinding, vertrouwen in zichzelf, vergroting van zelfinzicht en persoonlijk leiderschap. Dit traject wordt ondersteund met een individuele Leerscan en een ‘Leren Leren’- werkboek.

 

Wat kunnen we betekenen voor uw school?

Of het nu gaat om de gehele organisatie van de zomerschool (inclusief hulp bij de subsidieaanvraag) of slechts om de inhuur van een docent scheikunde voor een week, bij ons bent u aan het juiste adres. Onze 300 examentrainers, 100 (bevoegde) docenten en 4000 bekwame hoogopgeleide studenten zijn gespecialiseerd in het overdragen van veel lesstof in korte tijd. Van Groningen tot Maastricht, van aardrijkskunde tot wiskunde en van vmbo tot vwo. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

De VO-raad kwam langs op onze Lenteschool in Amsterdam

In de meivakantie van 2016 organiseerden we een lenteschool op het Montessori college in Amsterdam Oost. De VO-Raad kwam daar kijken hoe de lenteschool ervaren werd. Adjunct-directeur Marjan Bosselaar: “Op deze manier zorgen we ervoor dat er meer leerlingen overgaan. Want bij onnodig zittenblijven heeft niemand baat”. Lees hier het hele verslag.

Terugbelverzoek indienen

Wilt u meer informatie over een lente- en/of zomerschool en wat we voor u kunnen betekenen? Vul dan even ons terugbelformulier in. We bellen u binnen 1 werkdag terug!

 

Wat is een lenteschool?

Op een lenteschool krijgen leerlingen in de meivakantie een week lang persoonlijke begeleiding gericht op een beperkt aantal vakken, zodat ze zich de vereiste leerstof eigen kunnen maken. In kleine groepen volgen de leerlingen een vakspecifiek programma. Ze worden daarbij intensief begeleid zodat voorkomen wordt dat zij blijven zitten. Lees hier meer over lentescholen.

Lees hier meer over de subsidie-aanvraag voor een lenteschool.

Wat is een zomerschool?

Op een zomerschool krijgen leerlingen in de zomervakantie twee weken persoonlijke begeleiding gericht op een beperkt aantal vakken, zodat ze zich de vereiste leerstof eigen kunnen maken. Tussen 09.30 en 15.30 uur gaan leerlingen naar school, waar zij in kleine groepen een vakspecifiek programma volgen. Ze worden daarbij intensief begeleid zodat voorkomen wordt dat zij blijven zitten.

Lees hier meer over de subsidie-aanvraag voor een zomerschool.

 

Wat is het effect van een lenteschool?

Uit een evaluatie met het Farelcollege en het Marnix Gymnasium is in 2015 gebleken dat zowel ouders als leerlingen tevreden zijn over lentescholen. 

De twee CVO-scholen hebben dit jaar voor het eerst een lenteschool opgezet. Een selecte groep leerlingen op deze scholen kreeg in de meivakantie extra les met het doel haar prestaties te verbeteren en zittenblijven te voorkomen. Deze scholen maken onderdeel uit van de pilot alternatieve interventies tegen zittenblijven waaraan 10 scholen deelnemen.

De uitkomsten hebben geleid tot het advies voor het vrijmaken van subsidiegelden voor niet alleen zomerscholen tegen zittenblijven maar ook alternatieve interventies tegen zittenblijven in 2016.

Wat is het effect van een zomerschool?

Uit een pilot met 241 leerlingen die deelnamen aan een zomerschool bleek het volgende:

85%
Percentage leerlingen dat na deelname zomerschool alsnog overging
75%
Percentage leerlingen dat het daarop volgende schooljaar opnieuw bevorderd of geslaagd is

Terugbelverzoek indienen

Wilt u meer informatie over een lente- en/of zomerschool en wat we voor u kunnen betekenen? Vul dan even ons terugbelformulier in. We bellen u binnen 1 werkdag terug!


werken voor de lente- en zomerschool


Bekijk onze andere diensten

Surveillance

Onderwijsondersteuning

Huiswerkbegeleiding

Docenten

Lente- en Zomerschool

Examentraining

Auteurs

Training

Doorstroomprogramma vmbo