Meer Frans, s’il vous plait!

nov 07, 2017
Karien Verhappen

Frans

Tegenwoordig heb je overal een dag voor: zo is het 2 februari Warme Truiendag en op 1 maart Nationale Complimentendag. Fijn toch, als er zoveel te vieren is? Aankomende donderdag, 9 november, is het de beurt aan ‘Frans’: deze dag is in het leven geroepen om het belang van de Franse taal en cultuur in Nederland te benadrukken. Én om de keuze voor Frans als schoolvak onder leerlingen te promoten.

9 november: ‘Fêtons la francophonie
De dag wordt georganiseerd door de Ronde Tafel Frans, dit jaar voor de vierde keer. Twee derde van alle middelbare scholen in Nederland zullen meedoen. Vergis je niet: dat zijn dus zo’n half miljoen mensen die volop de Franse taal en cultuur in zullen duiken! Hoe ze dat doen? Door te genieten van Franse cuisine, chansons en een heleboel andere uitingen die de Franse cultuur typeren.

Hoe ziet jouw (Franse) les eruit?
Ben jij docent Frans? Dan geef je misschien, net als vele anderen, een themales. Of je hebt iemand uitgenodigd in de klas die in zijn of haar beroep veel met de taal of de cultuur van Frankrijk te maken heeft. Ben je, zo op het nippertje, nog op zoek naar (extra) lesmateriaal? Check dan de uitgeverijen: een paar van hen hebben speciaal lesmateriaal ontwikkeld.

Waarom Frans?
Kennis van de Franse taal en cultuur is belangrijk, mede omdat Frankrijk één van de grootste exportmarkten van Nederlandse bedrijven is. Daarnaast wordt er natuurlijk niet alleen in Frankrijk Frans gesproken, maar ook in veel landen in Afrika. Het zou in de toekomst zomaar eens de belangrijkste taal ter wereld kunnen worden. Dus vraagt een leerling je waarom Frans belangrijk is? Jij hebt je antwoord klaar.

Bron: Nationale Onderwijsgids

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *