‘Minder lesuren en meer voorbereidingstijd’

nov 26, 2017
jo jo

Minder lesuren

Maximaal 20 lesuren per week in plaats van 25. Dat eisen docenten in het voortgezet onderwijs in een manifest dat deze week door VO in Actie overhandigd is aan de Kamercommissie Onderwijs.

De docenten willen het maximaal aantal lesuren verminderen om zo de werkdruk te verlagen. Volgens Kim van Strien, lerares Frans en bestuurslid van VO in Actie, is de werkdruk in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat komt volgens haar door de invoering van het passend onderwijs, maar ook doordat van docenten geƫist wordt dat ze leerlingen activeren om aan de slag met 21e-eeuwse vaardigheden, zoals ict en kritisch denken.

Van Strien wil haar zaak kracht bijzetten door een vergelijking te trekken tussen het aantal contacturen met leerlingen dat Nederlands en Finse docenten hebben. In Finland heeft een docent gemiddeld 550 contacturen per jaar, terwijl dat in Nederland 750 uur is. “We moeten ons echt afvragen of zoveel uur nog wel werkbaar is voor het docentenkorps.”

VO in Actie wacht eerst af wat de politiek gaat doen met het manifest. Als het stil blijft in Den Haag zou het kunnen dat de docenten – net als hun collega’s in het basisonderwijs – gaan staken, aldus VO in Actie.

Bron

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *