Moeten energydrankjes verboden worden voor kinderen?

jan 18, 2018
jo jo

energydrankjes kinderen

Kinderartsen zijn het erover eens: kinderen moeten geen energydrankjes drinken. Ze krijgen er klachten van zoals rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. Daarom riep de Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) afgelopen maandag op tegen een stop van de verkoop van energydrankjes aan kinderen onder de achttien jaar. In reactie laat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid weten dat er een onderzoek komt naar de gezondheidseffecten van de drankjes.

Het verbieden van de drankjes is volgens Blokhuis nu niet de oplossing. Hij vindt het de taak van ouders om dit aan hun kinderen uit te leggen en denkt ook dat scholen een belangrijke rol kunnen spelen in het informeren. In het onderzoek wil hij kijken naar de effecten van de combinatie van cafeïne en suiker en is ook benieuwd hoe andere landen omgaan met kinderen en energydrankjes.

Scholen over energydrankjes
Steeds meer scholen zorgen ervoor dat er geen energydrankjes meer te koop zijn binnen de muren van de school. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het omgaan met eten en drinken in de eerste plaats een taak van de ouders. Ze geven aan dat basisscholen wel vaak al afspraken maken met medezeggenschapsraden en oudercommissies over welke drankjes mee naar school mogen. Laatst ontstond er oproer op een school waar kinderen alleen nog water mee mochten nemen.

Op middelbare scholen is het lastiger om te monitoren wat leerlingen meenemen, omdat ouders vaak wat minder betrokken zijn bij de school.

Maar wat zit er dan in zo’n energydrankje?

Caffeïne
Volgens de consumentenbod zit er in een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo’n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola. Dat is meteen ook de maximale hoeveelheid caffeïne die een kind van 10 op een dag binnen mag krijgen.

Suiker
In de meeste blikjes van 250 ml zitten 7 suikerklontjes. Dat is evenveel als in een groot glas cola of Fanta.

Taurine
Taurine wordt in je lichaam voor allerlei processen gebruikt, bijvoorbeeld door de hartspier. Doorgaans zit er 1 milligram taurine in een blikje energiedrank. Dat is maar liefst 10 keer meer dan wat je dagelijks nodig hebt. Maar of extra taurine prestaties verhoogt of goed is voor het lichaam is maar de vraag. Ook is nog niet duidelijk of de hoeveelheden die in energiedrank zitten veilig zijn voor jongeren.

Verder zitten er nog ginseng, guarana en glucuronolacton in energydrankjes. Over die stoffen is alleen niet veel bekend, ook niet wat een veilige hoeveelheid is voor kinderen om ervan binnen te krijgen.

Ook zitten er b-vitamines in energydrankjes. Dat klinkt onschuldig, maar ook daar krijg je snel teveel van binnen, wat weer kan zorgen voor spierkrampen. In veel energydrankjes zit bijvoorbeeld tien keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6.

Bron: Nationale Onderwijsgids
Bron: Consumentenbond

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *