Pesters populairder op middelbare school

jan 14, 2018
jo jo

pesters populairder

Pesten blijft een probleem in het onderwijs. Maar waarom pesten leerlingen elkaar? Eén van de redenen die vaak genoemd wordt is populariteit. Maar klopt dat ook? Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt nu dat leerlingen die pesten op de middelbare school populairder zijn dan leerlingen die pesten op de basisschool.

Om tot deze conclusie te komen, vulden ruim tweeduizend middelbare scholieren en vijfhonderd basisschoolleerlingen een korte vragenlijst in. Om eerlijkere antwoorden te krijgen gingen de vragen alleen over het gedrag van anderen, niet over het eigen gedrag van leerlingen.

De resultaten
De resultaten laten zien dat pesten nog steeds niet verdwenen is van het schoolplein. Volgens klasgenoten is ruim 30 procent een pester, assistent of aanmoediger. Ook blijkt dat 10 tot 15 procent van de leerlingen gepest wordt. Op de middelbare school lijkt het leven bikkelhard; pesters zijn populairder dan op de basisschool en verdedigers tegen pesten zijn daar juist minder populair.

Leerlingen pesten om twee redenen
Volgens onderzoeker Pouwels is populariteit inderdaad de drijfveer: “Leerlingen pesten vaak om twee redenen: om populair te worden of om populair te blijven en de hoge positie in een groep in stand te houden”, aldus Pouwels.

Leerlingen keuren pesten niet automatisch af
Gek genoeg zijn leerlingen niet heel erg negatief over het pestgedrag van anderen. “Ze wijzen op de negatieve eigenschappen van het slachtoffer, het pestgedrag keuren ze niet heel sterk af, juist omdat de pesters populair zijn.”

Antipestprogramma’s
Volgens de onderzoeker hebben antipestprogramma’s weinig effect. Ten eerste doordat ze zich niet richten op de populariteit van pesters, wat op middelbare scholen juist goed kan werken. Ook geeft ze aan dat de programma’s niet op onderzoeken zijn gebaseerd.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *