Syrische tiener start eigen school in vluchtelingenkamp

dec 06, 2017
jo jo

syrische tiener start school

Wat doe je als je in een vluchtelingenkamp woont en naar school wil, maar er geen school is? De Syrische Mohamed (16) nam het heft in eigen hand en begon zelf een school. Hij ontving deze week in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs voor zijn initiatief.

Mohamed en zijn ouders vluchtten uit Syrië en kwamen terecht in een vluchtelingenkamp in Libanon. Hij en de andere duizenden kinderen die in het kamp zaten konden daar niet naar school. Mohamed besloot daarom zelf een school te starten. Die school begon in een tent met vier zelf gefabriceerde klaslokalen en verhuisde daarna naar een leegstaand pand waar uiteindelijk 200 leerlingen les kregen.

“Daar, in Libanon, realiseerde ik me hoe belangrijk school is voor kinderen. Het is de beste plek om vrienden te maken, om jezelf te uiten en te discussiëren over wat je bezighoudt. Ik wilde mijzelf en de andere kinderen in het kamp weer bieden wat wij vanwege de oorlog waren kwijtgeraakt.”, aldus Mohamed.

Veel kinderen in het kamp waren getraumatiseerd. Mohamed hielp hen door spel en fotografie en door ze les te geven in Engels en wiskunde.

Toekomst
Mohamed woont nu bij zijn vader in Zweden, zijn moeder en zus zijn nog in Libanon. Hij begint binnenkort in Zweden met zijn rechtenstudie, maar hoopt uiteindelijk weer terug te kunnen keren naar Syrië.

Internationale Kindervredesprijs
De Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft de Internationale Kindervredesprijs in het leven geroepen om jongeren te eren die de wereld verbeteren op het gebied van bijvoorbeeld kinderarbeid, geweld of onderwijs. Mohamed heeft met de prijs een (vervolg)opleiding gewonnen en 100.000 euro die door KidsRight besteed wordt aan projecten die kinderrechten verbeteren.

Bron

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *